Andrássy 12 - Az irodaházról

Andrássy 12

Andrássy 12

Az Andrássy 12 irodaház (Krausz Palota) Budapest szívében, a világörökség részét képező Andrássy út, a Révay utca és a Dobó utca által határolt területen, az Andrássy út 12. szám alatt helyezkedik el. Az épület Quittner Zsigmond építész tervei alapján épült 1884-ben és a századvég híres alkotóinak mesterművei díszítik. A művészettörténeti igényességgel 2001-ben az IVG leányvállalata, a Tercon által felújított palota jelenleg földszint + 4 emeleten 5.638 m2 modern irodaterületet kínál.

 

Építészet

A műelmékvédelem alatt álló épület egy neoreneszánsz stílusban készült háromhomlokzatos sarokház, két bejárattal és két lépcsőházzal. A földszinti bejárati csarnok falain Lotz Károly freskói láthatóak. A jelenleg az első emeletig üvegtetővel fedett udvaron Donáth Gyula Incselkedők című bronz kútszobra áll, továbbá szintén a mester alkotásai a hűséget, szerelmet, gazdagságot, békét és munkát megformázó külső homlokzati szoborcsoportok. Az ornamentális szobrászati munkákat a kor ismert épületszobrásza, Oppenheimer Ignác készítette. A belső, emeleti termek gazdagon díszítettek, több terem falát a mai napig faburkolat vagy színes kárpit burkolja. Az egykor bérpalotaként funkcionáló épület a harmadik emeleti díszes szoborpárokkal, a rusztikus lábazattal és a hangsúlyos bejárattal az arra járók számára is igazi látványosság.

 

Andrássy 12

Az épület története

A Krausz Palota Megyeri Krausz Lajos (1843-1907) részére készült, aki pályafutását apja bérelt kis szeszgyárának igazgatójaként kezdte, majd bekapcsolódott a kor nagy üzletébe, a gabonaiparba. Ő építette fel Pest egyik legnagyobb malmát, a Soroksári úti óriási Gizella-malmot.  Az ingatlan 1920-ig volt a Krausz családé, majd a Budapesti Kereskedelmi Testület tulajdonába került.

 

A ház földszintjén működött egykor a Piccadilly kávéház és a Korona Kávéház.

 

 

Az Andrássy út története

 

Az Andrássy út megszületésének ötlete már a reformkorban felvetődött, amikor Kossuth Lajos egy új, fákkal díszített sugárút létrehozását javasolta. Az építést az indokolta, hogy az akkoriban Terézváros fő ütőereként szolgáló Király utca túl szűknek bizonyult.

Az új sugárút építésének első tervet végül 1870-ben fogadta el a képviselőház id. Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök javaslatára. Az új sugárút menti épületek tervezésével többek között Ybl Miklóst és Linczbauer Istvánt bízták meg. Az új útvonalat 1876-ban nyitották meg, az egységes eklektikus-neoreneszánsz stílusú épületek munkálatai 1885-ben fejeződtek be. A sugárutat ekkor nevezték el először gróf Andrássy Gyuláról.

Az első telektulajdonosok a felső-középosztályból, ill. az arisztokráciából kerültek ki, s sokszor befektetésnek, reprezentációnak szánták az itt felépülő új ingatlanokat.

 

Az Andrássy út három szakaszra bontható:

  1. Deák Ferenc tér- Oktogon: 3-4 emeletes épületek, bérházak
  2. Oktogon – Kodály körönd – 2-3 emeletes épületek, lovagló sétány
  3. Kodály körönd – Hősök tere – különálló paloták, villák

 

 

A Belváros szívében

Az Andrássy 12 irodaház a történelmi sugárútnak a Deák tér és az Opera közötti részén áll, csupán pár percnyi sétára Budapest egyik kiemelkedő közlekedési csomópontjától, az Erzsébet tértől és a Deák tértől. Az Andrássy út és a tőle nem messze található Fashion Street az elmúlt években a luxus világmárkák üzleteinek legkedveltebb helyszínévé vált Budapesten. A környéken számos további lehetőséget kínál az igényes kikapcsolódásra a Váci utca elegáns éttermeivel. Idén tavasszal pedig átadásra került a Budapest Szíve Program keretében a Belváros új főutcája elnevezésű, a Vígszínház és a Kálvin tér közötti radikálisan csökkentett autóforgalmú útszakasz.

Andrássy 12

Az irodaháztól néhány sarokra található a Pesti Broadwayként is emlegetett, kulturális pezsgéséről ismert Nagymező utca, ahol a kedvelt kávézók mellett számos színház és kiállítóterem található, többek között: a Budapesti Operettszínház, Radnóti Színház, Thália Színház, a Moulin Rouge, a Mai Manó Ház és az Ernst Múzeum.