Andrássy 11 - Az irodaházról

Andrássy 11

Andrássy 11

Az Andrássy 11 irodaház Budapest szívében, a világörökség részét képező Andrássy út és a Káldy Gyula utca sarkán a 11. szám alatt helyezkedik el. Az épület Freund Vilmos építész tervei alapján épült 1883-ban. A gyönyörű, műemléki védettségű épület felújítására és a tetőtér beépítésére 2001-ben került sor, melynek nyomán földszint + 4 emeleten 2.160 m2 modern irodaterület jött létre. Az irodaterületek mellett a földszinten egy, az Andrássy útra nyíló impozáns, stukkós mennyezetű üzlethelyiség található.

 

Építészet

Az eklektikus stílusban épült, háromemeletes sarokház Andrássy úti homlokzata 5 tengelyes, a földszinten a baloldali első tengelyben nyílik a kapu. A falfelület az első emeletet lezáró övpárkányig kváderesen vakolt. A felső két szintet óriás oszloprend tagolja. A főpárkány fölött attikafal húzódik. Az első emeleten a két szélső tengelyben konzolokkal támasztott, balluszteres kő erkélyek vannak. A kapualj keresztboltozatos falpillérekkel tagolt.

A jelenleg irodaházként funkcionáló palota belsejében egy exkluzív belső udvar nyújt napközben kikapcsolódási lehetőséget a ház bérlői részére.

 

Az épület története

Az Andrássy 11. szám alatti palota Dr. Ullmann Sándor számára épült. Az Ulmannok befolyásos bankár- és kereskedő dinasztia voltak, az alapító Ullmann Károly a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank alelnöke volt. Ullmann Sándor (1850-1897) az üzleti élet mellett politikai funkciót is vállalt: 1884-től hat éven át országgyűlési képviselőként dolgozott. A műemlékvédelmi épület adott otthont egykor a Miramare kávéháznak

 

Az Andrássy út története

Az Andrássy út megszületésének ötlete már a reformkorban felvetődött, amikor Kossuth Lajos egy új, fákkal díszített sugárút létrehozását javasolta. Az építést az indokolta, hogy az akkoriban Terézváros fő ütőereként szolgáló Király utca túl szűknek bizonyult.

Az új sugárút építésének első tervet végül 1870-ben fogadta el a képviselőház id. Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök javaslatára. Az új sugárút menti épületek tervezésével többek között Ybl Miklóst és Linczbauer Istvánt bízták meg. Az új útvonalat 1876-ban nyitották meg, az egységes eklektikus-neoreneszánsz stílusú épületek munkálatai 1885-ben fejeződtek be. A sugárutat ekkor nevezték el először gróf Andrássy Gyuláról.

Az első telektulajdonosok a felső-középosztályból, ill. az arisztokráciából kerültek ki, s sokszor befektetésnek, reprezentációnak szánták az itt felépülő új ingatlanokat.

 

Az Andrássy út három szakaszra bontható:

  1. Deák Ferenc tér- Oktogon: 3-4 emeletes épületek, bérházak
  2. Oktogon – Kodály körönd – 2-3 emeletes épületek, lovagló sétány
  3. Kodály körönd – Hősök tere – különálló paloták, villák

Andrássy 11 - belül

 

A Belváros szívében

Az Andrássy 11 irodaház a történelmi sugárútnak a Deák tér és az Opera közötti részén áll, csupán pár percnyi sétára Budapest egyik kiemelkedő közlekedési csomópontjától, az Erzsébet tértől és a Deák tértől. Az Andrássy út és a tőle nem messze található Fashion Street az elmúlt években a luxus világmárkák üzleteinek legkedveltebb helyszínévé vált Budapesten. A környéken számos további lehetőséget kínál az igényes kikapcsolódásra a Váci utca elegáns éttermeivel. Idén tavasszal pedig átadásra került a Budapest Szíve Program keretében a Belváros új főutcája elnevezésű, a Vígszínház és a Kálvin tér közötti radikálisan csökkentett autóforgalmú útszakasz.Az irodaháztól néhány sarokra található a Pesti Broadwayként is emlegetett, kulturális pezsgéséről ismert Nagymező utca, ahol a kedvelt kávézók mellett számos színház és kiállítóterem található, többek között: a Budapesti Operettszínház, Radnóti Színház, Thália Színház, a Moulin Rouge, a Mai Manó Ház és az Ernst Múzeum.